Dieta mózgu cz.2 – Co jeść, by poprawić pracę mózgu?

Według badań naukowców sprawność intelektualna w dużej mierze zależna jest od właściwej diety. Jakie składniki należy dodać do swojej diety aby poprawić pamięć i koncentrację? Na to i na kilka innych pytań znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Na samym początku chciałabym wspomnieć o jednym ważnym czynniku, który jest kluczowy, jeśli chcesz odczuć pozytywne efekty spożywania właściwych pokarmów.
Tym czynnikiem jest REGULARNOŚĆ.

Spożywanie właściwych pokarmów “ od czasu do czasu ” nie przyniesie żadnych długotrwałych korzyści, dlatego tak ważne jest zbudowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, które zapewnią Ci regularność spożywania pożądanych składników diety.
Wprowadzenie wszystkich pokarmów na raz może się okazać zbyt trudne, dlatego polecam stopniowe dodawanie poszczególnych składników do swojej diety. W ten sposób nie będziesz się czuł przytłoczony myśleniem o tym czy zjadłeś odpowiednią ilość wszystkich pokarmów danego dnia i wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych okaże się znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze.
Witaminy z grupy B
Cholina (witamina B4) i niacyna (witamina B3) to witaminy odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Choline znajdziesz w takich produktach jak (wątroba) i inne podroby oraz żółtku jaja kurzego oraz orzechach i rybach. Niacyna również występuje w rybach, wątrobie, pełnym ziarnie zbóż i nasionach słonecznika.
Żelazo
Jest nośnikiem tlenu. Znajdziemy go w rodzynkach, owocach pestkowych i orzechach. Należy dbać o właściwą ilość żelaza w organizmie ponieważ jego niedobór upośledza zdolność uczenia się i rozumowania.
Magnez
To niezbędny element potrzebny do produkcji enzymów współpracujących z witaminą B6 i B1. Wspólnie z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo – mięśniowych. Jedną z ról magnezu jest chronienie organizmu przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Bardzo dużo osób posiada niedobór magnezu, niestety jest on ciężko przyswajalny, dlatego najlepiej zadbać o odpowiednią suplementację.
Lecytyna
Niezbędny składnik do powstania acetycholiny – jednego z neuroprzekaźników, który w znacznym stopniu poprawia naszą pamięć. Niedobór lecytyny w naszej diecie bardzo często doprowadza do spadku zdolności pamięciowych oraz demencji. Lecytynę możemy przyjmować w postaci suplementów bądź naturalnych składników jakimi są soja, orzeszki ziemne i kiełki pszenicy.
Potas
Mikroskładnik, który odpowiada za właściwe dotlenienie naszego mózgu. Znajdziemy go w takich produktach jak ziemniaki, pomidory, banany, pomarańcze.
Dobre praktyki
Jeśli zadbasz o dostarczenie powyższych mikroelementów do swojej diety, możesz być pewna, że Twój mózg będzie pracował na wysokich obrotach przez długie lata. Żeby poprawić myślenie zastosuj się również do poniższych dobrych praktyk.
● Wysypiaj się. Nieodpowiednia ilość snu wyniszcza mózg, dlatego tak ważny jest
regularny sen.
● Zadbaj o aktywność fizyczną. Nawet najbardziej rygorystyczna dieta, bez odpowiedniej ilość wysiłku fizycznego nie dostarczy dla mózgu odpowiedniej ilości tlenu, który jest niezbędny do sprawnego funkcjonowania pamięci.
● Jedz pieczywo z ciemnego ziarna. Usuń produkty z białej mąki ze swojej diety (makaron, pieczywo) i zastąp je produktami pełnoziarnistymi
● Pij dużo wody mineralnej. Wyeliminuj wszelkie napoje słodzone i zastąp je koktajlami lub świeżo wyciskanym sokiem albo wodą mineralną. Dzięki temu wszelkie przemiany biochemiczne w mózgu będa odbywać się prawidłowo.
● Wyeliminuj alkohol, którego związki chemiczne obniżają poziom inteligencji.
● Wystrzegaj się dymu tytoniowego

Zastosowanie się do powyższych zaleceń sprawi, że Twoja sprawność umysłowa będzie wykorzystywana w 100% swoich możliwości przez bardzo długie lata.

Pamiętaj również o tym, że najwygodniejszą metodą dostarczania odpowiedniej ilości warzyw i owoców dla organizmu jest picie koktajli warzywno-owocowych. Koniecznie zajrzyj na nasze media społecznościowe, m.in. nasz Fan Page i dowiedz się jakie koktajle spożywać w celu poprawienia zdolności umysłowych.